Ebben a cikkben:
Címkék

Helyszíni látogatások keretében kísérték figyelemmel 5 stratégiai projekt megvalósításának előrehaladását

2021. augusztus 02.
1697

2021. július 26. és 29. között az Interreg V-A Románia-Magyarország Program struktúrái: a Romániai Fejlesztési, Közmunkálatokért felelős és Közigazgatási Minisztérium, a Közös Titkárság és a BRECO Oradea képviselői meglátogattak 5 stratégiai projektet, azzal a céllal, hogy figyelemmel kísérjék előrehaladásukat és támogassák őket tervezett tevékenységeik végrehajtásában.

A látogatások sorozata Szatmárnémetiben indult, a ROHU 457, ROcHUs “Egészségmegőrzés Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben” projektnél.  A román oldalon a projekt célja az egészségügyi szolgáltatások javítása, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház 14 osztályán, a kórház kibővítése és modern orvosi eszközök beszerzése, valamint a helikopter-leszállópálya megépítése által. Magyar oldalon, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókorház már megvásárolta az orvosi eszközöket, míg a Felső-Szabolcsi Kórházban az orvostechnikai és informatikai eszközök beszerzése folyamatban van. Több mint 11,29 millió euró ERFA forrást fordítanak erre a projektre, melynek megvalósítása által több mint 903 000 személy számára nyílik lehetőség a jobb egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáféréshez, a határ mindkét oldalán, valamint 17 egészségügyi osztály lesz felszerelve modernebb orvosi eszközökkel.

Július 27-én a látogatások Nyíregyházán folytatódtak, a ROHU 456, EASYDOOR – “Az Eredetünk és Erőforrásaink Szisztematikus Felfedezéséhez való Hozzáférés Megkönnyítése” , elnevezésű projektnél, mely a természeti, történelmi és kulturális örökség fenntartható felhasználása terén született együttműködési projekt.

A projekt keretében több mint 10,62 millió euró ERFA forrást fordítanak a turisztikai infrastruktúra fejlesztésére. A megvalósítandó tevékenységek között szerepel 15 templom helyreállítása és egy tematikus (történelmi témájú) útvonal kiépítése, egy Öko-központ kialakítása Nagykálló-Harangodban, a Szatmári Megyei Múzeum főépületének felújítása és kiállítások szervezése. A projekt várható eredménye, a támogatott helyszíneken tett látogatások számának növekedése (30 000-el).

A harmadik napot, július 28.-át, ugyancsak a természeti, történelmi és kulturális örökség fenntartható használatának területén megvalósuló két további stratégiai projektnek szentelték, nevezetesen a ROHU 445, CBC inkubátor – „Román-magyar határon átnyúló kulturális inkubátor az előadó-művészet számára ” elnevezésű, valamint a ROHU 446 EduCultCentre- „A Kulturális és Történelmi Örökség  Román-Magyar Határon- Átnyúló Oktatási Központja ” elnevezésű projektnek. Mindkét projekt vezető kedvezményezettei debreceniek és főbb beruházásaik is Debrecenben valósulnak meg.

A mintegy 6 millió eurós ERFA forrással támogatott ROHU 445 projekt célja egy olyan közös multifunkcionális tér kialakítása a határvidéken, mely lehetőséget nyújt a kulturális intézmények és a művészek, valamint a színházművészet területén tevékenykedő szakemberek összekapcsolására. A multifunkcionális kulturális intézményt, a Román-Magyar Határon Átnyúló Előadóművészeti Kulturális Inkubátort, Debrecenben hozza létre a két magyar partner, a Csokonai Színház és Debrecen Önkormányzata. A jövőbeni inkubátornak otthont adó épület átalakítása folyamatban van. Román oldalon, a Szigligeti Színház már megvalósította a Nagyváradi Állami Színházban a színpad valamint a hozzákapcsolódó technológia fejlesztését, beleértve a forgószínpadot is. A projekt keretében kulturális rendezvények sorozatának szervezését (workshopok, vendégelőadások) is tervezik. A támogatott helyszínekre előirányzott 18 462 látogatás teljesülése a megvalósítási időszak végére várható.

A ROHU 446, EduCultCentre – „A Kulturális és Történelmi Örökség Román-Magyar Határon- Átnyúló Oktatási Központja” projekt célja a közös román és magyar kulturális értékek népszerűsítése Európában. Az ERFA forrásból származó közel 8,4 millió eurós finanszírozás olyan beruházásokra irányul, mint például: az új multifunkcionális kulturális intézmény – A Kulturális és Történelmi Örökség  Román-Magyar Határon- Átnyúló  Oktatási Központjának a létrehozása Debrecenben, a Körös-vidéki Múzeum kiállítótermeinek modernizálása és berendezése, a nagyváradi Művelődési Ház infrastruktúrájának fejlesztése. A projektpartnerek számos kulturális tevékenységet is megvalósítanak. A projekt célja a támogatott helyszínek látogatottságának növelése 25 056 látogatással.

A látogatás-sorozat Temesváron ért véget, a ROHU 443, „BABYROHU- Egészségügyi szolgálatok összekapcsolása a szülészet-nőgyógyászat és újszülött gondozás területén a temesvári Pius Brînzeu Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház és a szegedi Gyermekklinika között” elnevezésű projektnél. A projekt több mint 11,74 millió eurós ERFA forrásból származó támogatásban részesül, és olyan egészségügyi infrastruktúrába történő beruházásokat finanszíroz, mint például a 6 emeletes,126 ággyal rendelkező új temesvári Szülészet- Nőgyógyászati és Neonatológiai Klinika felépítése és bútorok, valamint orvostechnikai eszközök beszerzése 13 egészségügyi osztály számára.

A temesvári új Szülészet- Nőgyógyászati és Neonatológiai Klinika építési munkálatai most kezdődtek el. A projektben résztvevő magyar partner is jól halad tevékenységeivel, az orvostechnikai eszközök egy részének a beszerzése már befejeződött és megvalósult 4 szakmai műhely is, közösen a román partnerekkel. A projekt eredményeként 1 976 348 személynek nyílik lehetősége arra, hogy fejlettebb egészségügyi szolgáltatásokban részesüljön, valamint 15 egészségügyi osztály lesz modernebb és jobban felszerelt. 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!