Ebben a cikkben:
Címkék

Amatőr színházak – menedzsment workshop - Stratégiai tervezés (2023.03.04.)

2023. március 06.
152
IMG_0544

 Amatőr színházak – menedzsment workshop

Stratégiai tervezés

Gemza Péter

2023. március 4-én a Csokonai Fórumban kapott helyet az amatőr színházi társulatok vezetői számára meghirdetett, színházmenedzsment témában szervezett workshop-sorozat következő alkalma, ahol a stratégiai tervezésről osztottuk meg tapasztalatainkat.

A workshop első felében a társulati célok meghatározásáról tartottam előadást. A második részben pedig az egyedi példákon keresztül elemeztük a régió egyedi jellemzőit és kerestük a válaszokat és módszereket a hatékony tervezésre.

A stratégiai tervezés első és legfontosabb lépése a célok meghatározása. Nagyon fontos a vezető vagy vezetők részéről egy olyan közös pontot találni, ami illeszkedik a csoport tagjainak elképzeléséhez. Egy amatőr csoport akkor tud működni és addig, amíg a vezető képes megtartani az egyensúlyt a határozott cél kijelölés és a közösség tagjainak érdekei között. Fontos különbség a céges vagy egyéb vállalati vagy nonprofit szervezetekhez képest az a tény, hogy az amatőr társulatok szabadidőben működnek és nincs egyéb elköteleződés csak a közös vízió és az ehhez kapcsolódó etikai kohézió. Ahogy általában szokott lenni: ami egy forma erőssége tud lenni az jelenti a legnagyobb kihívást a vezető részére. Az amatőr színházaknál a lelkesedés egy közös célért anyagi ellenszolgáltatás nélkül rendkívüli energiákat és közösségépítő potenciált képes felszabadítani. De ezt a kohéziót egy jól megválasztott cél nélkül nem érdemes és nem lehet ebben a szektorban elkezdeni és végig vinni.

A csoport meghatározta a céljait és a vezetőre vagy vezetőkre bízza a megvalósításhoz vezető út elkészítését. Egy amatőr csoportban ezt úgy lehet életben tartani, hogy rendszeresen -legjobb azonos időszakonként - újra kell a célokról beszélni és életben kell tartani a közös cél vízióját. Ez azért is kifejezetten ezeknek a társulatoknak a sajátja mert nagy fluktuációval rendelkező közösségekről van szó.

Az előadás második felében - a társulatok vezetőinek felvetésére - a finanszírozás stabilitásának kérdése került a középpontba. Ebben a témában más kollégákkal a pályázati rendszer került előtérbe, míg én a hangsúlyt az együttműködések erősítésére helyeztem. Az amatőr társulatok nagyon fontos erőt képviselnek a közösségépítésben. Abban a közegben, amiben élnek fontos kapcsolódási pontok kialakítására van lehetőség. Mind az intézményi rendszerekkel mind az üzleti szektorral érdemes felvenni a kapcsolatot és ápolni azt. A résztvevők nagy része nem mérte fel az ebben rejlő lehetőségek széles skáláját.

A validációs folyamatot, mint segédeszközt kezdtem el elemezni a résztvevőkkel. Az intézmények és üzleti szereplők felé is fontos jelzés, ha sikerül egy profi szakembert megkérni segítőnek rendezőnek, vagy csak védnöknek. Ezen az úton elindulva meg kell határozni a stratégiaileg fontos szereplőket és hivatkozva a már elért eredményekre vagy a célokra és a profi szereplőkre ezt a támogatói közeget tudatosan kell felépíteni.

Egy jelentős intézmény igazgatójaként nem lettem volna hiteles a társulatvezetők előtt, de szerencsére a jelenlévők között több jó gyakorlatot találtunk a workshop második felében. A második részben a személyes élményeket és a jó gyakorlatokat osztottuk meg. Kiemelt fontosságú a társulatok között az együttműködések, partnerkapcsolatok kialakítása, hiszen gyakran ez megkönnyíti a társulatok számára a jó gyakorlatokon és a információ megosztáson keresztül a forrásteremtést.

A legfontosabb topik a beszélgetésen belül az első lépések megtételének kérdése bizonyult. A jelenlévőket meg kellett erősíteni abban, hogy mindenki elérhető mindenki megszólítható és az ebben az irányban tett erőfeszítések a társulat fennmaradásának kulcsfontosságú elemei.

A színházmenedzsment workshop-sorozat stratégiai tervezéssel foglalkozó alkalma baráti hangulatban, a jelenlévők aktív részvétele mellett zajlott. Fontos és érdekes témákat vetettek fel a társulatvezetők, kitértünk arra, hogy a stratégiai tervezés szempontjából is elsődleges fontosságú az önértékelés, a más társulatokkal való találkozás, visszaigazolást nyerni arról, hogy mások is hasonló tevékenységekben lelik örömüket, hasonló sikereik és kihívásaik vannak, illetve hasonlóan hasznos tevékenységként élik meg a színjátszást. Megerősítettem a jelenlevőket, hogy amit építenek, amit összetartanak az jelentős társadalmi erőforrás A workshop végén megállapítottuk, hogy a rendezvényt hasznosnak találták, és hogy a jövőben is szívesen részt vennének hasonló kezdeményezésben.

Jelen anyag tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!